Storia de nhas pais

maandag 7 november 2016 17:30 uur, E-Bookpresentatie in de Desideriuszaal Bibliotheek Rotterdam
DE MOZES VAN ROTTERDAM
Constantino Delgado en de Kaapverdische immigratie in de grootse haven van Europa.

Rotterdam 2 november – Op 7 november a.s. presenteert Rotterdam Vertelt/ Storia de nhas Pais in de Bibliotheek Rotterdam het e-book: ‘De Mozes van Rotterdam. Constantino Delgado en de Kaapverdische immigratie in de grootste haven van Europa.’
De schrijver van dit boek is Guilherme Mendes da Silva en het boek verschijnt zowel in het Nederlands als in het Portugees en is te verkrijgen via www.bol.com.
Theo Kemperman (directeur Bibliotheek Rotterdam) zal de presentatie openen en eregast Constantino Delgado (84) zal uit handen van Raadslid Carlos Goncalves een gedrukte versie van het boek ontvangen

Over het boek
In 1963 kwam de Kaapverdiër Guilherme Mendes da Silva als zeeman aan in Rotterdam. Hij leerde er zijn landgenoot Constantino Delgado kennen, eigenaar van pension Delta in Delfshaven. Samen met zijn Nederlandse vrouw Inge hielp Delgado talloze Kaapverdische zeelui aan onderdak en werk. De Mozes van Rotterdam beschrijft de ontwikkeling van de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam en vormt een eerbetoon aan Mister Delgado.
Mendes da Silva publiceerde eerder de roman ‘De humeuren van meneer Utac’, waarvan onlangs de Portugese versie verscheen. De Nederlandse versie van dit boek is eveneens verkrijgbaar als e-book.

De boekpresentatie vindt plaats in de Desideriuszaal op de eerste verdieping van de Bibliotheek Rotterdam, op maandag 7 november om 18.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur). U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De bibliotheek, waar Guilherme Mendes da Silva zijn boeken schreef, is voor veel Rotterdammers een plek waar verhalen bij elkaar gebracht worden. Op de digitale verhalentafel, eveneens op de eerste verdieping, is het verhaal over het project Storia de nhas Pais en Mendes da Silva te zien. Tijdens de presentatie is een deel van de Kaapverdiaanse boekencollectie uitgelicht.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, aanmelden kan via storiadenhaspais@gmail.com 

IMG_8293

Programma
Datum: Maandag 7 november
Locatie: Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110, Rotterdam
Presentatie: Alice Fortes
18.00 uur start (17.30 inloop)
– Gesproken woord voordracht door Vieira Nkosi (deelnemer verhalenproject Storia de nhas Pais)
– Opening door Theo Kemperman, directeur van de Bibliotheek Rotterdam
– Muzikale voordracht door Vieira Nkosi (deelnemer verhalenproject Storia de nhas Pais)
– Overhandiging van een gedrukte versie van het exemplaar door Raadslid Carlos Gonçalves aan de heer Constantino Delgado
– Vraaggesprek met o.a. Schrijver Mendes da Silva, Jantje Steenhuis (directeur Stadsarchief) en Marjan Beijering (Stichting Rotterdam Vertelt) over het vastleggen van historische verhalen (o.l.v. Alice Fortes)
19.00 uur start borrel en mensen hebben gelegenheid om naar presentatie en boeken te kijken
19.30 uur einde

Storia de nhas Pais
Storia de nhas Pais (verhaal van mijn ouders) is een project van Stichting Rotterdam Vertelt (SRV) waarin Rotterdammers met een Kaapverdiaanse achtergrond oral history interviews afnemen bij Kaapverdianen die tussen 1955 en 1975 in de stad aankwamen en er een bestaan opbouwden. Met dit project vertelt SRV de geschiedenis van een Rotterdamse migrantengemeenschap, die na de oorlog is ontstaan en belangrijk is voor de stad.

 

Over

lees meer

Bent u op zoek naar verhalen over Rotterdam? Wilt u weten wat Rotterdammers zelf vertellen over hun geschiedenis? Stichting Rotterdam Vertelt (SRV) toont op deze website Rotterdamse oral history en verhalenprojecten.