Crooswijk kookt

terug naar initiatieven

Kooktalenten uit Crooswijk nemen u mee op een culinair-historische reis door de wijk. Crooswijk heeft een band met eten. In de negentiende eeuw vestigden verschillende bedrijven uit de voedingsindustrie zich in Crooswijk, zoals Heineken, Jamin en het Slachthuis.

In dit boek maken we een reis door Crooswijk, waarbij allerlei onderdelen van de eetcultuur naar voren komen. Crooswijkers vertellen wat ze eten, laten zien hoe ze het maken, en halen herinneringen op. De wijk speelt daarbij een belangrijke rol. Hier kopen bewoners het grootste deel van hun eten, verbouwen ze groenten in een gezamenlijke moestuin, eten ze mee bij het Open Huis of koken ze voor zichzelf of voor anderen.

Met de reis door Crooswijk maken we ook een reis door de geschiedenis. Van uierboord en snert tot foe young hai en chapati; er is in de afgelopen eeuw veel veranderd in de manier waarop Crooswijkers eten. Het aanbod van eten in de wijk weerspiegelt dat.

Heeft u een mooi verhaal bij een bepaald gerecht? Maakt u een gerecht dat al jarenlang in de familie is? Heeft u buren die bijzondere maaltijden maken? Neem dan contact op met Erika Blikman, via de telefoon of e-mail. Ze spreekt graag een keer met u af. Uiteraard krijgt u als u meedoet een exemplaar van het boek!

 

Erika Blikman

06-41.03.57.74

info@jip-photography.com

Over het thema

Over de initiator

www.jip-photography.com

Over de buurt

Crooswijk was tot halverwege de negentiende eeuw een polder. Maar met de groei van Rotterdam ontstonden nieuwe wijken buiten de stadsmuren. In Crooswijk was ruimte voor zowel woonbuurten als bedrijven die veel terrein nodig hadden, zoals de Heineken Brouwerij, Jamin, de veemarkt en het gemeentelijk abattoir. Deze grote bedrijven verdwenen pas in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Op hun voormalige bedrijfsterreinen zijn nu woonbuurten te vinden.  

vrijwilliger-worden facebook