Patatverhalen

terug naar initiatieven

In de maand oktober was op verschillende plaatsen de voorstelling ‘patatverhalen’ te zien – uiteraard in samenwerking met Bram Ladage, de bekendste patatbakker van Rotterdam. Wim Staessens was initiatiefnemer van dit project en verzamelde allerlei verhalen over de familie Ladage en hun frites. De voorstelling die hij op basis van die verhalen maakte, werd door professionele acteurs gespeeld naast de Ladage-friteskramen in de Beverwaard, Zuidplein en het centrum van Rotterdam.

Het verzamelen van patatverhalen was een prachtige manier om iets te weten te komen over de wekelijkse gang naar de markt van veel Rotterdammers, over hun eetgewoonten, maar ook over het wel en wee van een Rotterdamse ondernemersfamilie.

Wim Staessens heeft veel ervaring met het maken van verhalen en voorstellingen op basis van interviews. Hieronder vertelt hij hoe hij daarbij te werk gaat.

78_1

Tips en trucs van Wim Staessens

Bij het verzamelen van de verhalen werk ik vaak als volgt:
–  ik verspreid een persbericht in de lokale en landelijke media.
–  plaats een artikel op de sociale media
–  kijk in mijn omgeving welke personen ik ken die over het onderwerp situatie iets kunnen vertellen
–  vaak werk ik ook op locatie, dan kijk ik (ook bij Ladage) of we binnen de locatie/het bedrijf geschikte mensen vinden.

Ik probeer een gevarieerde verzameling getuigenissen bij elkaar te krijgen: man/vrouw – oud/jong – lang betrokken/nieuweling – dichtbij/veraf. Met dat laatste bedoel ik: getuigenissen in de cirkel van het onderwerp. Ik vind het soms ook erg fijn om mensen te spreken als broer van, ouder van of vrienden van… Dat werpt vaak een verfrissend beeld op het onderwerp, de locatie of de gebeurtenis. Met een beetje afstand ten opzichte van het onderwerp vinden mensen het vaak erg prettig over iets te vertellen.

Als ik mensen spreek, duiken vaak weer andere namen op van personen die ik dan actief benader. Bijvoorbeeld ik hoor tijdens enkele gesprekken vaak ‘dat die gebeurtenis met persoon x zo bijzonder was…’ Dan ga ik op zoek naar persoon x. Bij interviews over de Calvé fabriek in Delft, kreeg ik bijvoorbeeld meermalen te horen dat Mark Rutte een reorganisatie had doorgevoerd en dat veel mensen daar herinneringen aan hadden. Om die reden ben ik met Mark Rutte over dit onderwerp gaan praten.

Zoals verhalen aanzetten tot het vertellen van nieuwe verhalen, zo zet het afnemen van interviews vaak weer aan tot nieuwe interviewkandidaten. En zo ontstaat er een mooie verzameling van mails die mensen me sturen, brieven, interviews, foto’s, telefoongesprekken en live ontmoetingen die ik heb gehad omtrent een onderwerp, locatie of gebeurtenis. Met dat materiaal ga ik verder aan de slag.

De interviews laat ik vervolgens vaak door een notulist woordelijk uittypen, zodat ik met de woorden en verhalen van de mensen kan werken. Ik ga in hun verhaal schrappen wat ik niet relevant vind of duid aan wat zeker in de verhalen aan bod moet komen. Met deze selectie maak ik een doorlopend verhaal dat door een acteur kan verteld worden. Als ik niet werk met een acteur maar met de stemmen van de mensen zelf, maak een transcriptie voor een montage: die zinnen wel, dat niet… Vaak is dit erg puzzelen met de woorden van iemand, erg fijn en inspirerend om te doen. Zo kom ik te weten wat we zullen laten horen, ik bedenk verhaallijnen en zie waar de voorstelling over zal gaan.

Over het thema

Over de initiator

Wim Staessens is oprichter van Staessens & Co. Staessens & Co maakt Gesproken Portretten, waarbij verhalen uit interviews tot leven komen. Dit leidt tot vertellingen op locatie, testimonials op een website of een bewaardocument om te koesteren. Met Gesproken Portretten op o.a. Oerol, de Parade en voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en voor de Hogeschool Rotterdam heeft regisseur Wim Staessens veel ervaring opgedaan met het verwerken van interviews.

Over de buurt

vrijwilliger-worden facebook