Tijdschrift Ons Rotterdam

terug naar initiatieven

Ons Rotterdam is een voor iedereen leesbaar blad met verhalen en foto’s over Rotterdam. De onderwerpen zijn heel divers. Zo staat er in het decembernummer een verhaal over een Crooswijkse diender, over zwembaden op Zuid en over het verdwenen beroep van stenenbikker. Rotterdammers komen zelf aan het woord in de rubrieken ‘Fotokwis’ en ‘Rotterdam Reageert’, waarin zij vertellen over de achtergrond van eerder gepubliceerde foto’s. Mevrouw Visser-van der Steen over de watersnood in 1953: “Vanuit de Maashaven kwam het water in de Bloemfonteinstraat waar wij woonden. Het water kwam bij ons niet boven onze stoep, maar de souterrainwoningen op de hoek van de Pretorialaan en de Bloemfonteinstraat waren volgelopen. Dit is echter niet te vergelijken met de ramp die toen in Zeeland en Noord-Brabant plaatsvond. Mede hierdoor moest de markt op de Maashaven en Hillelaan verdwijnen omdat er een waterkering moest worden aangelegd. Het is er niet gezelliger op geworden. Het was toen een heel gezellige en fijne buurt.”

De foto hierboven is in 1953 genomen in de Zeisstraat en komt uit de omvangrijke beeldcollectie van Stichting Ons Rotterdam (verzameling Marian Groeneweg). Het beeld mag niet worden gebruikt zonder nadrukkelijke toestemming van de stichting. Bewegend beeld van de watersnoodramp vind u op onze facebookpagina.

Over het thema

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken de dijken in Zeeland en stroomde het zeewater Nederland in. In Rotterdam steeg het waterpeil tot recordhoogte en delen van Rotterdam Zuid kwamen onder water te staan.

Over de initiator

Stichting Ons Rotterdam bestaat al 35 jaar en komt voort uit een actiegroep die zich inzette om de sloop van het Witte Huis te voorkomen – met succes. De stichting beheert een groot archief van foto’s en dia’s en geeft een blad uit dat in een oplage van 2000 stuks verschijnt. Iedere maand wordt er bovendien een nostalgische middag rond een diaserie georganiseerd.  Ook de Rotterdamse dag en de verkiezing Rotterdammer van het Jaar zijn initiatieven van de stichting Ons Rotterdam. Meer informatie: www.onsrotterdam.nl. De expowoning in Pendrecht (Kerkwervesingel 53) is geopend op maandagochtend van 9.00-13 uur en op zaterdagochtend van 10-13 uur.

Over de buurt

Rotterdam is meer dan een optelsom van buurten. Verhalen over de Maas, de Coolsingel en de haven, maar bijvoorbeeld ook over Boijmans, de verschillende podia of de vele festivals horen bij het collectieve erfgoed van de stad. Hoe verschillend ook, bijna alle Rotterdammers zijn trots op hun stad.

vrijwilliger-worden facebook