Hooimeijer in Rotterdam in 1938

terug naar initiatieven
De bakkerij die Arie Hooimeier in 1905 aan de Dordtschestraatweg begon, is in 1938 uitgegroeid tot een heel bedrijf.  Hij heeft dan een banketfabriek in Rotterdam en een beschuitfabriek in Barendrecht.
Dit filmpje geeft een indruk van de distributie. Omdat er toen nog geen grote winkelketens en groothandels waren, moest hij als fabrikant rechtstreeks verkopen aan de winkeliers. Daar had je dus een magazijn,  een verkoopstaf  en eigen vervoer voor nodig. Vol trots laat Hooimeijer die grote stroom producten uit zijn magazijn komen om het, speciaal voor de film,  met zijn vrachtwagens in colonne door Rotterdam te vervoeren.

Over het thema

Verhalen vertellen kan met tekst en beelden en via verschillende media over gebracht worden. Heel lang was dat mondeling, via geschreven tekst en tekeningen. Later kwamen er foto`s en filmbeelden bij.

Over de initiator

Op zijn videoblog  toont Bas Romeijn “retrofilms” over Barendrecht en Rotterdam. Je kunt leuke stukjes lokale geschiedenis in beeld en geluid bekijken. De stomme filmbeelden zijn na digitalisering voorzien van commentaar en geluid, waardoor het weer voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is geworden. Kijk zelf maar op http://basromeijnfilms.blogspot.nl

Over de buurt

Rotterdam is meer dan een optelsom van buurten. Verhalen over de Maas, de Coolsingel en de haven, maar bijvoorbeeld ook over Boijmans, de verschillende podia of de vele festivals horen bij het collectieve erfgoed van de stad. Hoe verschillend ook, bijna alle Rotterdammers zijn trots op hun stad.

vrijwilliger-worden facebook