Gastarbeidersmonument Afrikaanderplein

terug naar initiatieven

In het Afrikaanderpark op Rotterdam-Zuid het monument voor de gastarbeiders onthuld. Het kunstwerk is een eerbetoon aan de gastarbeiders die in de jaren 60 naar Nederland kwamen. In een verslag van de onthulling op TV Rijnmond vertelt kunstenaar Hans van Bentum dat het monument is opgebouwd met steensoorten die -net als de gastarbeiders- afkomstig zijn uit zuiden landen. De vorm van het monument herinnert aan de architectuur in die landen.

Het monument was een idee van Omer Hunkar Ilik, maker van de documentaire ‘Met je hoofd in de hemel en je voeten in de hel’ (1994). Ilik vertelt over zijn idee in het tijdschrift Meent (najaar 2012): “Die nieuwste generatie wordt beschouwd als een probleem. We moeten hen laten zien dat de gastperiode voorbij is en ze zich moeten inzetten voor een toekomst in Nederland. Dit monument dient om een periode af te sluiten.” Het monument kan generaties overbruggen, zodat ouderen jongeren laten zien: kijk, daar kom je vandaan, dit hebben wij betekend. Je moet je wortels kennen om vooruit te kunnen, te integreren. Hier is een eindpunt – migrant zijn – en een beginpunt – Rotterdammer zijn in een pluriforme stad. “

PvdA-gemeenteraadslid Zeki Baran schreef het projectplan en betrok het Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR) bij het project. Via het PBR  is er voortdurend overlegd met de verschillende verenigingen van voormalige gastarbeiders en behield het plan draagvlak. Het Centrum Beeldende Kunst zorgde voor de financiering.

Ter gelegenheid van de onthulling maakte Radio Rijnmond interviews met gastarbeiders van weleer – en met hun gezinnen.

De Italiaan Luigi Pitzalis.

Mohamed el Ghazi uit Marokko.

De familie Arnau uit Spanje.

 

Over het thema

Rotterdam is al eeuwenlang een stad waar nieuwkomers een plek vinden om te wonen en te werken. Rond 1900 waren dat het de Zeeuwen,  Brabanders maar ook Groningers en Drenthen die op de werkgelegenheid in de havens af kwamen. Na de Tweede Wereldoorlog trekken er Kaapverdiaanse zeelui en Zuid-Europese gastarbeiders naar de stad, later gevolgd door arbeiders uit Turkije en Marokko. Inmiddels herbegrt Rotterdam meer dan 160 nationaliteiten. Zie hiervoor ook de website 'Vijf eeuwen migratie'.

Over de initiator

Omer Hunkar Ilik is redacteur van AktüelTV Rotterdam. Zeki Baran is gemeenteraadslid voor de PvdA. Zij werkten samen met het Platform Buitenlanders Rijnmond en het Centrum voor Beeldende Kunst.

Over de buurt

De Afrikaanderwijk is een oude arbeiderswijk in Feijenoord. De woonwijk is ontstaan toen rond 1900 de havens 'op Zuid' werden gegraven. Om de (vooral Zeeuwse) havenarbeiders te huisvesten werden in hoog tempo woonwijken rond de havengebieden gebouwd, waarvan de Afrikaanderwijk er één is. De wijk ontleent zijn naam aan de straatnamen, die zijn gebaseerd op Zuid Afrika in het algemeen (Bloemfonteinstraat, Kaapstraat, Pretorialaan, Transvaalstraat) en de leiders van de Afrikaners in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in het bijzonder (Paul Krugerstraat, Bothastraat, Christiaan de Wetstraat, Cronjestraat, Joubertstraat, Schalk Burgerstraat). De Afrikaanderwijk was een van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevolking van allochtone afkomst was. Tegenwoordig is de Afrikaanderwijk een internationale wijk met veel Surinamers, Turken, Marokkanen en Antillianen en nog enkele oorspronkelijke, voornamelijk oudere, Nederlanders. bron: wikipedia

vrijwilliger-worden facebook