De Heineken Familie

terug naar initiatieven

De Heineken Brouwerij was van 1873 tot 1975 een bloeiend bedrijf in hartje Crooswijk. Een jaar na de opening van een grote brouwerij in Amsterdam opende ook de vestiging in Rotterdam. Heineken vond een prima plek aan de Rotte, waar natuurlijke wellen voor voldoende vers water zorgden om op grote schaal bier te kunnen brouwen. In 1975 stopte het brouwen in Crooswijk en opende een nieuwe vestiging in Zoeterwoude. Alleen het kantoorgebouw van architect Kromhout, een Rijksmonument, herinnert ter plekke nog aan het brouwersvak. Gelukkig hebben oud-werknemers nog volop verhalen te vertellen over het kleurrijke leven in en rondom de brouwerij.

Foto: Erika Blikman (www.jip-photography.com)

Erika en Dik bezoeken voor hun project oud-werknemers en leggen hun verhalen en anekdotes vast over het leven in en rond de voormalige Heineken Brouwerij in Crooswijk. Die verhalen vormen de basis voor het boek ‘De Heineken Familie’ dat in 2014 verschijnt. Op de foto Onno Donker, werkzaam voor Heineken sinds 1973.

Over het thema

Over de initiator

Fotografe Erika Blikman (06-410 357 74) en historicus Dik Vuik (06-100 804 05) werken gezamenlijk aan een boek dat in woord en beeld de betekenis duidelijk maakt van de voormalige brouwerij voor zowel de oud-medewerkers als de omliggende wijken.

Over de buurt

Crooswijk was tot halverwege de negentiende eeuw een polder. Maar met de groei van Rotterdam ontstonden nieuwe wijken buiten de stadsmuren. In Crooswijk was ruimte voor zowel woonbuurten als bedrijven die veel terrein nodig hadden, zoals de Heineken Brouwerij, Jamin, de veemarkt en het gemeentelijk abattoir. Deze grote bedrijven verdwenen pas in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Op hun voormalige bedrijfsterreinen zijn nu woonbuurten te vinden.  

vrijwilliger-worden facebook