Eens een Crooswijker, altijd een Crooswijker

terug naar initiatieven

In de jaren sinds Ton Geenen in oktober 2009 van start ging met www.eencrooswijkervertel.nl is deze site uitgegroeid tot een platform voor iedereen die verhalen wil lezen en delen over de voormalige arbeiderswijk. Vrijwel elk artikel of filmpje dat de ras-Crooswijker Geenen plaatst, lokt reacties uit van Crooswijkers en oud-Crooswijkers over de hele wereld. De site bevat talloze historische foto’s, anekdotes en filmpjes die Geenen heeft opgedoken of toegestuurd gekregen, maar ook opnames van interviews die hij zelf heeft afgenomen. Onder die interviews bijvoorbeeld de verhalen van Jan van Kan, die als zoon van de beheerder geboren werd en opgroeide op de Katholieke Begraafplaats en van de oud-medewerkers van de bedrijven waar de Crooswijkers ooit van leefden: Heineken, Jamin en het abbatoir.
Daarnaast bevat de site aankondigen en verslagen van allerhande activiteiten in de wijk, links naar, onder andere, de sites van de wijkagent, de Crooswijkse pagina’s in nieuwsbrieven van woningcorporaties en de dienstregeling van buslijn 39.

Tekst: Anke Welten. Foto is afkomstig van www.eencrooswijkervertel.nl

Over het thema

Over de initiator

TonBeeldAls kind van Crooswijkers, woonde Ton Geenen (1942) alleen in tijden van (woning-)nood korte periodes buiten zijn geliefde Crooswijk. Na zijn pensioen als huisschilder, werd Geenen een bekendheid in de wijk via zijn vrijwilligerswerk voor wijktelevisie Cineac Crooswijk. Hij raakte dusdanig in de ban van de verhalen die Crooswijkers hem in zijn interviews vertelde, dat hij veel en veel meer ruimte wilde geven aan verhalen over Crooswijk dan op televisie mogelijk was. Daarom, maar vooral om de geschiedenis van de wijk vast te leggen voordat het te laat is, startte Geenen in oktober 2009 de website www.eencrooswijkervertel.nl

Over de buurt

Crooswijk was tot halverwege de negentiende eeuw een polder. Maar met de groei van Rotterdam ontstonden nieuwe wijken buiten de stadsmuren. In Crooswijk was ruimte voor zowel woonbuurten als bedrijven die veel terrein nodig hadden, zoals de Heineken Brouwerij, Jamin, de veemarkt en het gemeentelijk abattoir. Deze grote bedrijven verdwenen pas in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Op hun voormalige bedrijfsterreinen zijn nu woonbuurten te vinden.  

vrijwilliger-worden facebook