De Zwarte Duivels van de Willemsbrug

terug
May 7, 2015

Op zondag 10 en maandag 11 mei presenteert Nico de Verhalenman: de Zwarte Duivels van de Willemsbrug.

In de geschiedenis van Rotterdam is het bombardement in mei 1940 het meest ingrijpende voorval van de afgelopen eeuw. Iedereen die iets heeft met de stad, weet er van.
Minder bekend is het verhaal over de vier dagen van oorlog en verzet voor het bombardement. Het begon in de nacht van 9 op 10 mei met het bombarderen van vliegveld Waalhaven en er werden kleine vijandelijke eenheden in de stad gedropt met als doel de Maasbruggen te bezetten.
Het verhaal van Nico gaat over het verzet van de mariniers tijdens deze vier dagen. Zij hebben een grote rol gespeeld in het stuiten van de opmars van de vijand bij de Willemsbrug. De legende vertelt over mannen die in staat waren de strot van de vijand af te bijten en de waarheid wil dat de Duitse bevelhebber bij de overgave salueerde uit respect voor de Zwarte Duivels die vanuit mangaten in het wegdek het goed getrainde Duitse leger op afstand wisten te houden.
Het verhaal begint in de dagen voor de oorlog. Niemand was berekend op een aanval. Nico vertelt over ongeloof, verbazing, angst, woede en verbeten verzet. Het gaat over jonge mannen, waarvan een aantal nog groentjes waren die nog nooit met scherp geschoten hadden. Het speelt zich af in de bizarre realiteit van oorlog, een verhaal dat nooit vergeten mag worden, een verhaal over mannen die meer respect verdienen dan dat ze tot nu toe krijgen. Een aantal heeft immers de ultieme prijs betalen voor hun inzet.
Nu, precies 75 jaar na datum, vertelt Nico dit aangrijpende en op waarheid gebaseerde verhaal van de verdediging van de Maasbruggen op de plek waar het gebeurde als saluut en eerbetoon aan de Zwarte Duivels.

Op zondag 10 en maandag 11 mei.
Aanvang voorstellingen 11.00 uur, 14.30 uur en 20.00 uur
Boompjes kade 10 tot 15 Rotterdam in de zaal van S.U.R. (as you are) of het oude Waterfront onder de afrit van de huidige Willemsbrug, aan de kade.

kaartjes aan de kassa € 12,50
kaartjes in de voorverkoop € 10,00.
reserveer via info@verhalenboot.nl
Informatie: www.verhalenboot.nl/verhaal of stuur een mail naar info@verhalenboot.nl.
muzikale intermezzo’s en begeleiding: Jan van Bommel.

mede mogelijk gemaakt door stichting Verhalenboot en organisatie S.U.R.

Over

lees meer

Bent u op zoek naar verhalen over Rotterdam? Wilt u weten wat Rotterdammers zelf vertellen over hun geschiedenis? Stichting Rotterdam Vertelt (SRV) toont op deze website Rotterdamse oral history en verhalenprojecten.