Cursus Oral History

Leren hoe je een historisch interview maakt?

Cursus oral history dit najaar in Rotterdam

Het Stadsarchief van Rotterdam ligt vol met documenten die verhalen over de geschiedenis van Rotterdam. Maar wat Rotterdammers zelf vertellen over de geschiedenis van hun stad, is niet altijd vastgelegd. Toch kent bijna iedereen wel een Rotterdammer die het waard is om geïnterviewd te worden, omdat zijn of haar verhaal een deel van de geschiedenis belicht dat nog niet zo bekend is. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Vijftien deelnemers volgden op 25 en 26 oktober 2013 een cursus oral history (mondelinge geschiedenis) bij Annegriet Wietsma. De tweedaagse cursus wordt opnieuw georganiseerd op zaterdag 27 september en zaterdag 4 oktober 2014, in de Leeszaal Rotterdam West.

Oral History is het vastleggen van mondeling vertelde verhalen over het verleden.  U leert interviews af te nemen en deze te verwerken tot een eindproduct. Annegriet Wietsma: “Bij Oral History gaat het er om dat je als interviewer mensen ‘op hun praatstoel brengt en hen helpt in hun geheugen te duiken. Zo laat je ze vertellen over een onderwerp uit hun verleden. Daar maak je een geluidsopname van die je letterlijk uitwerkt. Uit de lange tekst die je dan hebt, selecteer je vervolgens de delen die je gebruikt voor je eindproduct: een artikel, boek of radioprogramma.”

Veel cursisten hadden zelf al plannen voor een interviewproject, bijvoorbeeld om familieleden te interviewen over de oorlog, werken bij de RDM, het Indische verleden. Anderen gaven aan dat ze graag betrokken willen zijn bij toekomstige verzamelprojecten van Stichting Rotterdam Vertelt. Als met al was de cursus een succes, ook door de locatie: de tentoonstelling Echte Rotterdammers van Museum Rotterdam. DSC00425

Zou u ook graag meer willen doen met de verhalen die u hoort van uw buren of in de familie? Dan is de cursus Oral History interview technieken, georganiseerd door ‘Rotterdam Vertelt’, vast iets voor u.  De cursus wordt in 2014 georganiseerd op 27 september en 4 oktober, in de Leeszaal Rotterdam West. Voorkennis van of ervaring met Oral History is niet nodig. Wel is het nodig dat u enigszins overweg kunt met de computer. Aanmelding of Marjan Beijering, 06-25353724
 

Over

lees meer

Bent u op zoek naar verhalen over Rotterdam? Wilt u weten wat Rotterdammers zelf vertellen over hun geschiedenis? Stichting Rotterdam Vertelt (SRV) toont op deze website Rotterdamse oral history en verhalenprojecten.